VIRALNI VIDEO: Iz zaleđene močvare vire samo njuške krokodila, no nema brige – s njima je ipak sve u redu!!!

Video koji pokazuje aligatore kako im samo njuške vire iz zaleđene močvare u Sjevernoj Karolini postao je viralan nakon što ga je Močvarni park rijeka Shallotte objavio na YouTubeu.

Komentatori videa smatraju kako nije moguće da su aligatori preživjeli ovako nešto. Iskreno govoreći i djeluje pomalo kao groblje aligatora, ili barem kriogeni laboratorij za reptile, piše IFLScience.

Hibernacija, a ne smrt

No ovi su aligatori definitivno živi i samo SU u stanju hibernacije, kada snize tjelesnu temperaturu i uspore metabolizam kako bi se prilagodili hladnim uvjetima. Kako bi mogli disati, samo njušku gurnu iznad površine vode/leda, objasnio je upravitelj močvarnog parka George Howard. Baš kao i gušteri, i aligatori su u stanju preživjeti temperature ispod nule. Svi gmazovi su hladnokrvni, tako da kada temperatura padne oni jednostavno uspore kako se i njihovo tijelo hladi. Iz ovog nepokretnog stanja mogu se ponovo vratiti u normalno kada se okolna temperatura ponovo počne dizati.

“Oni samo gurnu svoj nos van da mogu disati i savršeno su u redu. To je njihov mehanizam da kada se sve zaledi, mogu još uvijek disati”, rekao je Howard. “Radi se o apsolutno sjajnoj tehnici preživljavanja. Ovi momci su čvrsti i otporni već milijune godina a takvi će i ostati.”

net.hr

Pročitaj više: