Najteža zagonetka na svijetu…

Zagonetka “Zelenooki zmajevi”:

Posjetili ste udaljeni, napušteni otok kojega nastanjuje 100 vrlo prijateljski raspoloženih zmajeva, a svi oni imaju zelene oči. Stoljećima nisu vidjeli čovjeka i vrlo su uzbuđeni zbog vaše posjete pa vas provedu otokom i pokažu kakav je to život zmajeva.

Čine se sasvim normalnima, barem za zmajeve, ali ubrzo saznate nešto vrlo neobično. Na otoku postoji pravilo da ako zmaj ikada sazna da ima zelene oči, te će se večeri točno u ponoć morati odreći svih svojih zmajevskih moći i pretvoriti u dugorepu lastavicu. Na sreću, na otoku nema ogledala i oni nikada međusobno ne pričaju o boji očiju, tako da zmajevi stotinama godina žive u blaženom neznanju.

Kada ste bili spremni na odlazak, svi su se zmajevi okupili da vas pozdrave, a vi ste im uz mnoštvo suza zahvaliti na njihovom gostoprimstvu. Nakon toga ste im odlučili reći nešto što već znaju (jer ipak, svaki od njih vidi boju očiju drugih zmajeva): svima kažete da barem jedan od njih ima zelene oči. Naravno da niste mislili na posljedice te ste otišli dalje svojim putem.

Pretpostavivši da su zmajevi nepogrešivo logična bića, što se dogodi nakon toga?

Pročitaj više: